Avantouinnin SM-kisoista mitaleita

RIUS:n Sakari ja Petri menestyivät SM-avannossa 26.-27.1.2008

Talviuimareiden vuosittainen kohokohta, Avantouinnin SM-kisat keräsivät viime viikonloppuna innokkaan harrastajajoukon kilpailemaan Laukaan Peurunkajärveen rakennettuun kisa-avantoon. Avantouinnin SM-kisat ovat Suomen Latu ry:n vuosittainen tapahtuma. Tänä vuonna 70-vuotias Suomen Latu on yli 70.000 jäsenellään Suomen suurin ulko- ja kuntoliikuntajärjestö. Peurungan kisat olivat myös Avantouinnin 20-vuotisjuhlakilpailut ja kunnon urheilujuhlan tunnelman takasivat yli 1000 osallistujaa.

Avantouintikisojen SM-mitalit uidaan perinteisesti naisten ja miesten eri ikäsarjojen 25 metrin rintauinnin nopeuskilpailuna sekä kolmen eri ikäsarjan 4 x 25 metrin viesteinä. Kisoissa sallitun rintauinnin erityispiirre on, että päälaki ei saa painua veden pinnan alapuolelle. Tällä halutaan erottaa talviuinti normaalista hallikilpauinnista ja lisäksi talviuinnissa ei päätä yleisesti saa panna kylmän veden alle. Riihimäen Uimaseuran riveissä harjoittelevat isä Petri ja poika Sakari Yrjö-Koskinen uivat molemmat hopeaa saaneissa viestijoukkueissa. Petrin joukkue edusti vanhinta sarjaa yhteisiältään yli 200 v. jolle hopea irtosi ajalla oli 1.27,60 Kullan vei Tampereen Talviuimareiden joukkue vain sekunnin erolla. Sakari ui nuorten alle 150 v. ikäsarjan joukkueessa hopeaa yhteisajalla 1.24.06.

Sakari Yrjö-Koskinen sai myös henkilökohtaisen hopeamitalin miesten alle 20 v. sarjassa ajalla 20.61. Kultaa kylmässä Peurunka järvessä ui Oulun Talviuimareiden Joonas Sihvonen ajalla 17,35. Koko kisojen nopeimman rintauintiajan 16,50 ui miesten 30-39 v sarjassa Joensuun jääkarhujen Tero Matkaniemi . Naisten nopein oli alle 20 v sarjassa uinut Kotkan uimaseuran Saga Vuorela ajalla 20,01. Kisoissa uitiin myös vapaauintia, jossa saatiin huipputuloksia vaikka uinnit olivat illalla ja vesi tummaa ja kylmää. Nopeimman 25 m vapaauintiajan Peurunkajärvessä kauhoi Saaroniemen Saukkojen Marko Isomaa ajassa 13,66, hopeaa sai Tampereen Simo Hillo 13.80 ja pronssia Pasi Mikkonen Joesuusta 14.70. Yrjö-Koskisen Petr i oli hienosti 10. ajalla 17.18 ja Sakari 11. ajalla 17,69.

Kilpasarjojen ohella kisoissa oli mahdollisuus osallistua harrastajasarjoihin, joko uimalla 25 metrin matka ilman ajanottoa tai kastautua kuuttiavannossa. Elisa Yrjö-Koskinen (13 v.) on ollut usein mukana kisoissa, mutta ui nyt ensimmäistä kertaa koko 25 metrin matkan. ”Se ei tuntunut lainkaan kylmältä, ensi vuonna voisin osallistua jo kilpasarjaan”, totesi Elisa.

Varsinaisten kilpauintien ohella avantouintikisat ovat hieno sosiaalinen tapahtuma johon tullaan tapaamaan toisia lajin harrastajia. Kisat tarjoavat myös ainutlaatuisen mahdollisuuden eri-ikäisille ja tasoisille uimarille haastaa itsensä mukaan uusiin haasteisiin. Kisojen vanhin osallistuja oli savonrantalainen Erkki Makkonen 83 v, nuorimmat uimarit olivat ekaluokkalaisia.

Kisojen yhteydessä pidettiin myös seminaari, jossa dosentti Juhani Smolander puhui aiheesta ”tekeekö kylmä hyvää ” ja liikuntafysiologi Rauno Sauro puhui liikunnasta ja stressistä. Asiantuntijoiden luentojen yhteenvetona voidaan todeta, että kylmä tekee hyvää ja liikunta helpottaa stressiä ja avantouinnissa nämä asiat yhdistyvät parhaalla mahdollisella tavalla.
Ensi vuonna avantouinnin SM-kisat järjestetään Imatralla helmikuussa 2009.

Seuraavaksi kuitenkin Riihimäen Uimaseuran Petri ja Sakari laittavat itsensä likoon kylmässä vedessä uimalla kahden viikon kuluttua Talviuinnin MM-kisoissa Lontoossa Tooting Bec Lidon maauimalassa. Kisoihin on ilmoittautunut osallistujia 21 maasta, Suomesta Lontooseen on lähdössä yli 200 talviuimaria.