Jyväskylän SM-uinnit

Pitkän radan Suomenmestaruusuinnit käytiin tänä vuonna Jyväskylän vesiliikuntakeskus Aalto Alvarissa 30.6.-3.7. Kilpailuihin oli ilmoittautunut yhteensä 316 uimaria, jotka lähtivät kamppailemaan SM-mitaleista. Kilpailujen kirkkaimpina tähtinä olivat Montrealin MM-uinteihin matkaava ryhmä sekä Suomen kaikkien aikojen paras uimari Jani Sievinen.

Matkustin kilpailupaikalle yhdessä muiden valmennuskeskuksen uimareiden kanssa linja-autolla. Kolmen tunnin ajomatkan aikana hain kisafiilistä katselemalla Rocky- sekä Uuna Turhapuro-elokuvia. Jyväskylään saavuttuamme majoituimme tyylikkääseen Rantasipi hotelliin, joka sijaitsi noin viiden kilometrin päässä keskustasta. Majoituttuamme siirryimme uimahallille, missä oli vuorossa tutustuminen kilpailualtaaseen. Kevyellä verryttelyllä sekä ”paniikkipiikeillä” yritettiin poistaa matkan aiheuttamaa jäykkyyttä lihaksista.

Kilpailut alkoivat toden teolla torstaina. Ensimmäisenä lajinani oli vuorossa etukäteen ehkäpä vahvin lajini 400 metrin vapaauinti. Laji ei kuitenkaan sujunut odotusten mukaisesti, vaan uinti oli alusta lähtien jäykän oloista eikä herkkyyttä löytynyt. Aika jäi kolmisen sekuntia ennätyksestäni, mikä oli hyvin sujuneiden viimeistelyharjoitusten jälkeen pettymys. Niiden perusteella ennätyksen parantaminen oli realistinen tavoite. Suoritusta ei kannattanut jäädä kuitenkaan murehtimaan vaan katseet oli käännettävä kohti seuraavia startteja. Loppuverryttelyn jälkeen aloitin heti energiavarastojen täytön, jotta elimistö palautuisi optimaalisesti rankasta rutistuksesta. Seuraava startti olisi vuorossa heti perjantaiaamuna.

Perjantaina oli vuorossa 200 metrin sekauinti. Edellisen illan vaparin rasitukset tuntuivat vielä jäntereissä, mutta varsin nihkeäkin uinti riitti finaalipaikkaan. Päiväunien ja kevyen venyttelyn avulla elimistö tuntui aavistuksen paremmalta kuin aamulla ja finaalissa aika parani reilun sekunnin aamusta ja se riitti tällä kertaa kuudenteen sijaan. Suomen mestaruuden vei TTU:n nuori Ossi Oksa Jani Sievisen jäätyä olkapäävaivaisena pois paraatilajistaan.

Lauantaina oli vuorossa viimeinen kisapäiväni ja lajina 200 metrin vapaauinti. Alkueräuinneissa taktiikka näytteli pääosaa ja paukkuja yritettiin säästellä illan finaaliuintiin. Illalla finaalissa uinti tuntui osaltani ensimmäistä kertaa suhteellisen hyvältä ja edellisinä kilpailupäivinä vaivannut ”jumi” oli hieman helpottanut. Olon paranemiseen saattoi auttaa se, että kevensin selvästi kilpailuverryttelyä aiemmista jaksoista, jotta elimistö ei enää väsyisi ennen viimeistä rutistusta. Olihan takana jo sentään yksi 400 metrin ja kolme 200 metrin starttia vajaan kahden vuorokauden sisään. Aika parani aamusta 1,5 sekuntia ja jäi vain kaksi kymmenystä ennätyksestäni. Se olikin parasta antia osaltani näissä kilpailuissa. Harmikseni kuitenkin se oli viimeinen starttini tämänvuotisissa kilpailuissa. Onnistuneeseen uintiin oli kuitenkin hyvä päättää kausi ja kääntää katseet ensi kauden koitoksiin.

Kilpailujen mieleenpainuvimmista suorituksista vastasi Helsingfors Simsällskapin Matti Rajakylä. 50 metrin perhosuinnissa ”Mara” kiiruhti maailmantilaston kahdeksanneksi ajallaan 23,99. Omaa ennätystään 20-vuotias vesipeto paransi kertaheitolla runsaat viisi kymmenystä. Kilpailujen viimeisessä lajissa Rajakylä teki kilpailujen ainoan henkilökohtaisen Suomen ennätyksen 50 metrin vapaauinnissa. Jere Hårdin SE parani neljä sadasosa sekuntia aikaan 22,72. Myös Hanna-Maria Seppälä, Jarno Pihlava sekä Eeva Saarinen kauhoivat tiukan treenijakson keskellä lupaavia aikoja Montrealin MM-uinteja silmällä pitäen. Parhaan seuran kiertopalkinnon Kalevan maljan sai pitää edelleen hallussaan HSS, joka keräsi pisteitä 228. Swimming Jyväskylä ylsi toiseksi 191 pisteellään ja Cetus kauhoi kolmanneksi eniten pisteitä 168.