Talviuimareiden kesä päättyi vuonouinteihin Norjassa

Riihimäen Uimaseuran kylmäuimarit Sakari ja Petri Yrjö-Koskinen kunnostautuivat kesäaikana uimalla sekä kylmässä että pitkiä matkoja.

Sakari harjoitteli kesällä pitkänmatkan uintia ylittämällä mummolassa Puolangalla kilometrin leveän Pienanjärven ja uimalla kesämökillä Lopella 2,5 kilometrin matkan Sakarajärven poikki. Kesäinen uinti luonnonvedessä tuntui hyvin erilaiselta kuin hallissa tai maauimalassa, ja turvallisuuden vuoksi on hyvä, että vierellä kulkee vene tai kanootti.

Kesälomamatkalla Lontoossa Sakarilla ja Petrillä oli mahdollisuus seurata kuuluisan kylmäuimarin Lewis Gordon Pughin ennätysuintia Thames-joessa. Lewis ui heinäkuun lopussa koko Thames-joen 320 km matkan ensimmäisenä ihmisenä maailmassa. Matkaan kului aikaa 21 päivää.

Sakari ja Petri uivat Thamesissa myös mailin matkan yhdessä South London Swimming Clubin edustajien kanssa. Uinti tapahtui Lontoon yläpuolella Kingstonissa. Joen vesi sillä kohtaa on suhteellisen puhdasta. Joki halkoo todella kauniita maisemia ja asuntoalueita. ”Oli hieno tunne uida porukalla ilta-auringossa ja saada kannustushuutoja joenvarrelle kertyneiltä ihmisiltä”, Sakari kertoi.

Varsinainen henkilökohtainen ponnistus isällä ja pojalla oli kuitenkin loppukesästä Norjassa. Maailman pisimmässä ja syvimmässä vuodossa Sognefjordissa on vuodesta 2004 lähtien järjestetty vuonouintifestivaaleja. Perinteisesti norjalaiset eivät ole uineet vuonoissa eikä vuonojen rannoilla asuvien ihmisten uimataitokaan ole ollut kovin hyvä. Vuonot ovat vuosituhansia olleet norjalaisten kulkuväyliä, ja maantieverkosto Norjassa on vain pari sataa vuotta vanha.

Vuonouintitapahtuma sai alkunsa kolme vuotta sitten kun Lewis Gordon Pugh ui ensimmäisenä ihmisenä koko Sognevuonon päästä päähän. Tämä sai norjalaisten kiinnostuksen uintia kohtaan heräämään ja tänä päivänä Sognevuonon 3,7 km ylitysuintiin osallistui jo 30 uimaria, joista venäläisiä 10, brittejä 8, suomalaisia 3, saksalaisia 3 ja loput norjalaisia. Uinti alkoi ryhmälähtönä vuodon toiselta laidalta. Jokaisella uimarilla oli oma henkilökohtainen kajakki joka takasi uimarin turvallisuutta sekä antoi suuntaa. Uinti oli ajoitettu päivään jolloin kovin suuria vuorovedenvaiheluja eikä virtauksia ollut. Kyseisenä päivänä oli todella kaunis ilma, joten sekä uimarit että yleisö saivat nauttia auringon lämmöstä. Veden lämpötila vuonossa oli 16 astetta. Vain muutamat uimarit käyttivät märkäpukua ja useimpien mielestä vesi oli sopivan lämpöistä.

Odotetusti uimareiden kärjessä maaliin tuli Lewis Pugh. Hänellä meni 3,7 km matkaan aikaa 56 min. Sulavasti hänen jäljessään ui Lucy Petrie, joka hävisi maanmiehelleen vain reilut 2 minuuttia. Kolmanneksi tuli Margy Sulivan ajalla 1.03. Neljäntenä maaliin tuli komeasti Venäjän Alexander Brylin ajalla 1.05. Aleksander oli joukon ensimmäinen, joka ui rintauintia koko matkan. Petri Yrjö-Koskinen ui komeasti sijalle 13. toisena rintauimarina ajalla 1,19. Petri on nyt ensimmäinen Sognevuonon ylittänyt suomalainen. Toisena suomalaisena Sognevuonon ylitti Mari Korhonen rauhallisesti rintaa uiden ja upeista vuonomaisemista nauttien.

Koska Sakari on vasta 14 vuotta, hän ei voinut osallistua vuonouintiin lauantaina, sillä siinä oli 16 vuoden ikäraja. Lewis Pugh halusi kuitenkin tarjota myös Sakarille mahdollisuuden kokea upea uinti ja hän organisoi sen hienosti seuraavalle päivälle.

”Oli todella upeaa uida Lewisin kannustamana. Lähdimme varhain sunnuntaiaamulla ylittämään Sognevuonoa kanootilla. Meloimme yhdessä isän, Lewisin ja Lucyn kanssa. Vuonon toiselta rannalta minä sitten lähdin uimaan; välillä kroolaten ja välillä rintaa uiden. Lewis kannusti minua hienosti, tsemppasi ja antoi ohjeita. Puolessa välissä tuli kovia virtauksia ja ajauduin aika kauas pois suoralta reitiltä, joten kokonaismatkaa kertyi reilut 4, 5 km. Lopussa olin kyllä melko väsynyt, mutta sain lisää voimaa, kun Lewis tuli uimaan kanssani ja neuvoi, miten välillä voi levätä vaikka uikin koko ajan. Sitten jaksoin taas, ja kun pääsin toiselle rannalle, olin todella onnellinen”, Sakari kertoo.

Vuonojen läheisyydessä sijaitsee myös upeita jäätiköitä. Yksi hienoimmista on Jonsterdahlin jäätikkö, ja sen alla oleva jäätikköjärvi, jossa järjestettiin myös pienimuotoinen viestikilpailu. Ensimmäinen osallistuja meloi kajakilla 400 m, seuraavat 3 uivat 100 m metriä ja ankkuri juoksi 400 m ylös jäätikölle. 100 metrin matkan suomalaisten joukossa uivat Mari Korhonen sekä Mariia ja Petri Yrjö-Koskinen. Sakari joukon nuorimpana juoksi ankkuriosuuden.

”Vesi oli vain 0-asteista, ja virtaus ja vieden mineraalit estivät sen juuri ja juuri jäätymiseltä. Vesi tuntui kyllä todella kylmältä, ja matka oli 4 kertaa pidempi kuin avantouintikilpailuissa”, Petri Yrjö-Koskinen totesi.

Onneksi ilma oli lämmin ja aurinko paistoi kirkkaasti. Tuntui todella eksoottiselta uida jäisessä vedessä keskellä kesää. Syksyllä isä ja poika jatkavat uintiharrastustaan Riihimäen hallissa. Myös Mari Korhonen ja Mariia Yrjö-Koskinen käyvät aikuisten tekniikka tunneilla. ”Kun näki mm. brittien kaunista ja sulavaa kroolausta tuli tunne, että noin mekin haluamme oppia uimaan”, Mari ja Mariia toteavat. Uinti on ennen kaikkea tekniikka laji ja kun oppii oikean tekniikan uinnista tulee nautittavaa ja pystyy uimaan sujuvasti pidempiäkin matkoja.