Vaalipaneelissa pohdittiin miten Riihimäki turvaa harrastusmahdollisuudet

Riihimäen Uimaseuran järjestämässä Kuntavaalipaneelissa teemana oli ”Miten Riihimäki turvaa harrastusmahdollisuudet”. Lämmin kiitos panelisteille, sekä kaikille paneelin osallistuneille!
Panelistit

Paneeliin osallistui ehdokkaita kahdeksasta puolueesta: Juha Hiltunen edusti Vasemmistoliittoa, Taija Kostia-Hakola Feministejä, Lauri Jormanainen Sosiaalidemokraatteja, Sari Lukkaroinen Vihreitä, Sanna Myllärinen Kristillisdemokraatteja, Mauno Ovaskainen Keskustaa, Juha Ranta Perussuomalaisia, Petri Siivonen Kokoomusta ja Eero Yrjö-Koskinen Vihreitä. Illan isäntänä toimi Riihimäen Uimaseuran puheenjohtaja Timo Nuora ja emäntänä Tiina Latikka / Bridge Between People.

Panelistit halusivat turvata harrastusmahdollisuudet Riihimäellä. Esille nostettiin päällekkäisyyksien purkaminen kaupungin liikuntatoimen, yhdistysten ja muiden soveltuvien tahojen väliltä. Nähtiin, että käytettävissä olevat resurssit tulisi kokonaisuuden kannalta kohdistaa tehokkaasti tavalla, joka palvelee kuntalaisten tarpeita parhaiten. Niin ikään kaikki panelistit olivat sitä mieltä, että käyttömaksuja tulisi kohtuullistaa, jotta lapset ja nuoret saadaan pysymään mukana seurojen toiminnassa. Kannatusta sai myös vähävaraisten lasten harrastamisen tukeminen kaupungin toimesta. Yksimielisiä panelistit olivat myös siitä, että kaupungissa meneillä oleva hallintorakenneuudistus on tärkeä ja sitä kautta on odotettavissa säästöjen lisäksi toimintojen järkeistämistä ja tehostamista. Ennaltaehkäisevä työ kuten lasten ja nuorten harrastaminen ja sen turvaaminen tulee olla tulevaisuuden kunnan toiminnan keskiössä, näin panelistit yhteistuumin viestittivät. He myös pitivät erinomaisen kannatettavana Riihimäellä käytössä olevaa Liikkuva koulu -mallia, jossa liikkuminen integroidaan koko koulupäivään.

Poimintoja panelisteilta:

Juha Hiltunen VAS ehdotti, että Riihimäki, Hyvinkää, Loppi ja Hausjärvi rakentaisivat yhteisen ja ekologisen vesiliikunta- ja uintikeskuksen. Hän näki toimintojen kehittämisen ja päällekkäisyyksien purkamisen esim. uimalan näkökulmasta järkevänä, niin että uimaopetus ja vesiliikunta voisi olla uimaseuran tehtävänä vastineeksi uimahallin käytöstä. Hänen mielestään poliittisen päätöksenteon, tulee olla pitkäjänteistä, jotta säästöihin päästään. Säästämistä on liikkumisen mahdollistaminen.

Taija Kostia-Hakola FEM ehdotti järjestettäväksi Harrastemessuja Erämessujen tapaan. Hän myös nosti esille sen, että kaupungin on tuettava tasapuolisesti sekä tyttöjen että poikien harrastuksia. Taija pohti myös, josko voitaisiin vähentää euroja teiden kunnossapidosta ja satsata ne lapsiin sekä nuoriin. Hän myös kannusti pohtimaan seurojen varainhankintaa.

Lauri Jormanainen SDP nosti esille tekemänsä aloitteen yksityisissä tiloissa harrastavien vuokratuesta. Hänen mukaansa liikuntaan panostamista olisi mietittävä pidemmälle kuin yksi talousarviovuosi kerrallaan, sillä liikkumiseen sijoitetut eurot tulevat säästöinä vuosien kuluessa moninkertaisesti takaisin. Lauri totesi myös, että koska Riihimäki tarjoaa liikuntapaikkoja naapurikuntien asukkaille, niin naapurikunnat voisivat tarjota liikuntapaikkoja riihimäkeläisille.

Sari Lukkaroinen VIHR korosti lasten ja nuorten harrastamisen syrjäytymistä ehkäisevää vaikutusta. Hänen mielestään kaupunki voisi jättää liikenneympyröiden rakentamisen parempaan taloudelliseen ajankohtaan. Mitä pidempään lapsia saadaan pidettyä mukana harrastustoiminnassa sen pidempään he ovat turvassa syrjäytymiseltä ja hän kertoi erityisesti lasten ja nuorten asioiden olevan hänelle äitinä tärkeitä.

Sanna Myllärinen KD, nosti esille Seinäjoen mallin, jossa innostetaan jo neuvolaikäisestä lähtien iloiseksi liikkujaksi. Energiatehokkuuden lisääminen on hänen mielestään oltava myös yksi kaupungin prioriteetti. Sanna komppasi myös Siivosen Petrin esille nostamaa Harrastepassia, ja näki sen toimivaksi myös yksityisissä tiloissa harrastavien osalta.

Mauno Ovaskainen KESK ehdotti, että uimaopetuksen koulujen ja kesän osalta järjestäisi uimaseura, näin kaupungin resursseja vapautuisi. Energiatehokkuuden lisääminen oli myös Maunon tehtävälistalla. Hän näki harrastamisen syrjäytymistä ehkäiseväksi ja piti seurojen toimintaedellytysten turvaamisen tärkeänä. Mauno kertoi myös olevansa ”jokapaikan höylä”.

Juha Ranta PS ehdotti, että seurojen yhteisiin tapaamisiin voitaisiin käyttää Hyrian tiloja. Hän oli myös sitä mieltä, että kaupungin on luovuttava kaikista tarpeettomista tiloista, jotta talouteen saadaan lisää liikkumavaraa. Juhan mielestä kaikki on pidettävä mukana eikä yhdistysten maksuja voi enää lisätä vaan laskea.

Petri Siivonen KOK ehdotti otettavaksi käyttöön vuonna 2014 seurojen esittämän Harrastepassin, jonka hinnoittelu on tasapuolinen kaikille, riippumatta lajista, liikunta- tai kulttuuriharrastepaikasta ja korvaisi nykyiset käyttömaksut.  Petrin mukaan julkinen, yksityinen ja kolmas sektori on se yhtälö, josta löytyy suomalaisten liikkumisen malli ja valinnanvapaus on jo mukana. Petri oli myös vahvasti sitä mieltä, että itseaiheutettujen sairauksien hoitoa varten rakennettavien tilojen rahat tulisi satsata mieluummin ennaltaehkäisevästi lasten ja nuorten liikuntaan.

Eero Yrjö-Koskinen VIHR näki yhteistyön yli kuntarajojen tärkeänä ja piti toivottavana Riihimäen ja Hyvinkään yhdistymistä. Hän ehdotti, että kaupungin rahoituskehyksestä sovittaisiin vaalikaudeksi kerrallaan, jotta seurojen toiminta on jatkossa mahdollista ja kaupungin toiminta on ennakoitavaa sekä luotettavaa. Eeron mielestä asioita pitäisi tehdä ennakkoluulottomasti ja luovasti, koska maailma ympärillä muuttuu koko ajan.