Viimeistelyleiri Calellassa

Tämänvuotisiin pitkän radan SM-uinteihin lähdin hakemaan virettä Espanjan Calellasta yhdessä muiden valmennuskeskuksen uimareiden kanssa. Calella sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta. Harjoitteluolosuhteet olivat Calellassa loistavat. Allas oli 50 metrin ulkoallas, joka sijaitsi noin 100 metrin etäisyydellä hotellistamme. Joten treenimatkan rasitukset eivät juuri vaivanneet. Calella tuntui olevan suosittu leireilykohde myös muiden maiden keskuudessa. Samaan aikaan siellä kanssamme siellä leireili Portugalin maajoukkue uimareita sekä uimareita Ruotsista ja Norjasta. Myös Simmis oli matkannut Helsingistä viimeistelemään kuntoaan Jyväskylän SM-uinteihin.

Saavuin 19.6. Bernat II –hotelliin, jonne muut ryhmäni uimarit olivat olivat saapuneet Mika ”Keppi” Kekäläisen johdolla jo viikkoa aiemmin. Säät olivat koko viikon ajan mitä mainioimmat. Lämpöä riitti keskimäärin lähes 30 asteen verran.

Harjoittelu oli melko kevyttä SM-kilpailujen läheisyyden vuoksi. Pääpaino olikin levossa ja kilpailuvauhtisissa nelosalueen treeneissä. Treenasimme kahdesti päivässä. Aamuharjoitukset alkoivat kello 7.00, jolloin oli vuorossa yleensä tekniikkaa, nopeutta tai kevyttä, illan kovaan harjoitukseen valmistavaa uintia. Aamutreenien jälkeen oli vuorossa aamiainen, jonka jälkeen parin tunnin päiväunet maistuivat makealta. Muutaman aamu-uinnin jälkeen kävimme myös tutustumassa paikalliseen kuntosaliin. Auringonottoa pyrittiin välttämään aamu- ja iltaharjoituksen välissä, jotta elimistön iskukyky olisi huipussaan illan kovemmassa harjoituksessa.

Iltaharjoitukset alkoivat 16.00, jota ennen oli 15-20 minuutin jumppa. Iltaharjoituksissa uitiin joko nopeusvetoja tai nelosalueen vetoja. Itse hain illan kovilla vedoilla vauhtia SM-kilpailujen 400 metrin vapaauintiin. Ohjelmassa oli muun muassa 100 metrisiä alhaalta. Loppuviikkoa kohden harjoitukset kevenivät ja herkkyyttä haettiin esille 75 metrin vedoilla. Loppuviikon harjoituksissa uinti alkoikin tuntua hyvältä alkuviikon muutaman tahmean treenin jälkeen, jolloin elimistö ei ollut vielä täysin tottunut Välimeren paahtavaan aurinkoon. 75 metristen ennätykset saivatkin kyytiä ”jumin” väistyessä lihaksista. Iltaharjoitusten jälkeen suuntasimme usein Calellan upealle hiekkarannalle nauttimaan auringon lämmöstä. Ilta sujui usein myös elokuvien parissa joita oli kannettu kotoa kasapäin. Nukkumaan mentiin kymmenen maissa, sillä jälleen seuraavana aamuna odotti kuuden herätys ja uintitreeni.

Kaiken kaikkiaan leiri oli erittäin onnistunut. Leirillä sai keskittyä ainoastaan uintiin, eivätkä koulu ja työ rasittaneet elimistöä. Päivällä oli aikaa keskittyä illan harjoitukseen ja erittäin tärkeän harjoittelun osa-alueeseen, lepoon, jäi runsaasti aikaa. Harvoin koti Suomessa on aikaa levätä yli 12 tuntia vuorokaudessa. Kotimatkalle saikin lähteä hyvillä mielin, sillä viimeistely oli tehty niin hyvin kuin sen voi tehdä. Myös lupaavasti menneet viimeistelyharjoitukset loivat uskoa SM-kilpailuihin, joihin oli aikaa enää viikko.